Wetenschappelijk onderbouwing:
EMDR: Wetenschappelijk onderbouwing:
EMDR- therapie is ontwikkeld door de Amerikaanse psycholoog Francine Shapiro. EMDR is een kortdurende, geprotocolleerde en patiëntgerichte behandelmethode om nare ervaringen te verwerken. In Nederland wordt EMDR sinds eind jaren negentig als behandelmethode bij volwassenen toegepast en sinds begin tweeduizend ook bij kinderen.
EMDR is een bewezen effectieve behandelmethode gericht op het ‘desensitiseren’ – ofwel verzwakken – van herinneringen aan nare gebeurtenissen die aanleiding geven tot een psychische klacht of aandoening.
Er zijn veel wetenschappelijke onderzoeken geweest die hebben aangetoond dat de EMR-behandelmethode bij zowel enkelvoudige- als meervoudige problematiek uiterst effectief is.
Door het gelijktijdig links en rechts stimuleren van de hersenen wordt het eigen verwerkingssysteem in de hersenen op gang gebracht en kan de gestagneerde verwerking alsnog plaatsvinden
Psychosociale weerbaarheid
Opvoeden
Ieder kind is anders, iedere ouder is anders. Het opvoeden en omgaan met je kind is dan ook een grote uitdaging. Er bestaat geen vaste aanpak die voor elk kind en elke ouder werkt. Opvoeden is een oneindige zoektocht naar antwoorden en oplossingen. Een levensweg lang, waarin je met elkaar ‘meewandelt’ en van elkaar mag leren.
Ouders /opvoeders zijn belangrijk in het leven van een kind. De opvoedingssituatie meestal bestaande uit ouders, kinderen en leerkrachten is onmisbaar en van groot belang voor een veilige basis en het stimuleren van de ontwikkeling van een stevige psychosociale weerbaarheid
Psychosociale weerbaarheid
Een goed ontwikkelde psychosociale weerbaarheid zorgt er voor dat het kind:
– zich zeker voelt,
– voor zichzelf kan opkomen
– duidelijk kan maken wat het voelt of denkt
– zelf en met anderen naar oplossingen kan zoeken
– verantwoordelijkheid draagt voor zichzelf en het eigen gedrag.
Is de psychosociale weerbaarheid om een of andere reden niet voldoende ontwikkelt dan kunnen problemen ontstaan. Als deze problemen niet tijdig worden opgemerkt kunnen ze leiden tot beperkingen in het dagelijks functioneren in de kindertijd, maar ook op latere leeftijd.
Opvoeders en hulpverleners ontdekken steeds meer dat reguliere, vaak uit ‘praten’ bestaande hulp, niet leidt tot het gewenste resultaat. door spelen en bewegen kan een kind zich harmonieus ontwikkelen. In tegenstelling tot ‘praten’ en cognitief bezig zijn, spreekt het bewegen direct aan en worden alle belangrijke hersendelen aangesproken. Het kind ontwikkelt gelijktijdig voelen, denken en doen. Zo kan een kind leren leven van uit hart, hoofd en hand.
Workshops voor ouders, opvoeders en leerkrachten
Weerbaarheid vergroten van kind en ouder.
Soms zie en voel je dat het niet goed gaat met een kind. Het kind vertoont onzeker gedrag, heeft emotionele uitbarstingen, heftige ontlading als het uit school komt, moeilijk aansluiting met andere kinderen, is verlegen, heeft onverklaarbare pijn, is faalangstig, trekt zich terug,….etc.
Als ouder, opvoeder of leerkracht weet je soms niet meer wat je daar mee moet. Je ziet dat het kind het moeilijk heeft. Je wil zo graag helpen, maar weet niet meer hoe. Dit geeft een machteloos gevoel, want je wilt toch het beste voor jouw kind.
Hoe help je jouw kind weerbaarder te zijn in deze sociaal woelige periode?
Wat is psychosociale weerbaarheid en wat zijn mogelijke klachten die daar uit voortkomen?
Tijdens de workshop ervaar je vanuit de theorie en de praktijk, wat psychosociale weerbaarheid inhoudt en hoe je jouw kind kunt helpen.
De workshop is gebaseerd op de training
“Ho, tot hier en niet verder..!”
Duur: 1 ½ uur
Kosten: €20,–
Max. 4 personen
Meer informatie:
Ingeborg Bierens de Haan: 06 2453 1037
ingeborgbdeh@hotmail.com
www.hebbes-praktijk.nl